ZDROWA SZKOŁA
Działania | Tematyka |
Pielęgniarka Szkolna |
|
Pedagog oraz Wychowawcy |
|
Intendentka |
|
Programy | |
„Mleko w szkole” |
|
„Owoce i warzywa w szkole” |
|
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
pochodzącą z artykułów spożywczych oraz tę, którą zużywamy, dosalając potrawy;
Potrawy doprawiaj ziołami!
Odstaw słone przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki solone)
do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej!
Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu. Od tej zasady są jednak pewne odstępstwa. O ile ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu rzeczywiście warto mieć pod kontrolą, o tyle już spożywanie tłuszczów roślinnych i ryb jest korzystne dla naszego zdrowia. Warto więc zamienić tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, smalec i masło na oleje roślinne lub miękkie margaryny, a śmietanę na odtłuszczony jogurt.
Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie zdrowego żywienia
Poziom I – aktywność fizyczna. Ruch jest nieodzownym elementem łączącym się ze zdrowiem i dlatego znalazł się u podstawy piramidy, czyli na I poziomie. Zaleca się codziennie przynajmniej 30 -minutowy szybki marsz.
Poziom II to produkty z pełnego ziarna w większości posiłków oraz tłuszcze roślinne – oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy i inne tłuszcze roślinne.
Poziom III to warzywa , owoce 2-3 razy dziennie dostarczają twojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, wzmacniają twój organizm, regulują procesy zachodzące w tkankach, pozwalają zachować dobre zdrowie i kondycję
Poziom IV to orzechy, rośliny strączkowe 1-3 razy dziennie
Poziom V to produkty mleczne lub suplementy wapnia 1-2 razy dziennie
Niezdrowe odżywianie wpływa na Twoje życie !!!
DLACZEGO FAST FOODY NAM SZKODZĄ?
Fast food, czyli szybkie jedzenie jest dostępne niemal na każdym kroku i bardzo popularne ze względu na ogólne zabieganie, konsumpcjonizm czy wygodę osób, które po nie sięgają. Niestety szybko nie znaczy zdrowo. Tego typu potrawy są bardzo kaloryczne, pełne tłuszczu i węglowodanów, a przy tym zawierają znikome ilości witamin, błonnika czy innych składników mineralnych.
Najważniejszy z zarzutów to ogromna kaloryczność posiłków. Najczęściej wybierany przez klientów zestaw złożony z: hamburgera, średnich frytek i średniego napoju gazowanego dostarcza ponad połowę zalecanej dziennej liczby kalorii. Wygląd porcji nie uświadamia tak dużej kaloryczności, a promocje i obniżone ceny zachęcają do konsumpcji zestawów, nawet gdy nie jesteśmy zbyt głodni.
O charakterystycznym, bardzo lubianym, smaku hamburgerów decydują duże ilości niezdrowego tłuszczu, soli i nadającemu smak glutaminianu sodu. Znaczne ilości soli w diecie mogą skutkować nadciśnieniem,zatrzymywaniem wody w organizmie objawiającym się obrzękami kończyn dolnych.
Wydaje się, że frytki, w porównaniu do dużego hamburgera czy ociekających tłuszczem kurczaków, są stosunkowo mało szkodliwe. NIC BARDZIEJ MYLNEGO! Znaczne ilości soli oraz tłuszcz używany do smażenia powinny zniechęcić do konsumpcji. Nasycone tłuszcze wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może skutkować rozwojem miażdżycy. Dodatkowo pod wpływem smażenia, powstają związki akrylamidu, który może wchodzić w reakcje z DNA, co rozpoczyna procesy rozwoju nowotworów
Oprócz typowego „śmieciowego” jedzenia fast foody mają w swoim menu sałatki warzywne. Surowe warzywa dostarczają niewielkiej ilości witamin i składników mineralnych. Większość takiej sałatki stanowi sałata nie będąca dobrym źródłem witamin. Przechowywanie obranych i pokrojonych warzyw prowadzi do strat witamin i składników mineralnych. Dodatkowo łączenie pomidora i ogórka niszczy witaminę C. należy pamiętać o nie używaniu, dodawanych w osobnym opakowaniu, ciężkich, majonezowych sosów.
WPŁYW SŁODYCZY NA ORGANIZM!
Słodycze to puste kalorie. Dlatego nie możemy się nimi porządnie odżywić.
Jedzenie słodyczy nie daje nam energii do działania, oprócz tej krótkotrwałej wynikajacej z zaspokojenia pierwszego głodu. Ponadto jedząc rzeczy słodkie na dłuższą metę możemy się spodziewać, że będziemy czuć się zmęczeni, niewyspani i ociężali
Słodycze to przyjemność, na którą nie zawsze możemy sobie pozwolić . Osoby z cukrzycą, czy chorobami serca powinny je dawkować.
Cukry znajdujące się w słodyczach powodują, że dzieci nie mają apetytu – gdy ilość kalorii potrzebna organizmowi zostanie zaspokojona przez słodycze, nie chcą wtedy jeść pożywienia bogatego w witaminy i składniki mineralne, bo zwyczajnie nie odczuwają głodu. Może to zaburzać prawidłowy rozwój dziecka, które właśnie w tym okresie potrzebuje najcenniejszego pokarmu.
Cukry występujące w słodyczach to największy wróg zdrowych zębów, który powoduje powstawanie próchnicy. Cukry przylepiające się do zębów stanowią pożywkę dla bakterii, produkujących kwas mlekowy, który niszczy szkliwo nazębne.
NAPOJE GAZOWANE SĄ SZKODLIWE DLA ZDROWIA !
Napoje gazowane zawierają kwas ortofosforowy, który źle wpływa na strukturę kości. Kości stają się miększe i bardziej łamliwe.
Kwas ortofosforowy wypłukuje z organizmu wapń potrzebny do prawidłowego rozwoju zębów i kości.
Napoje gazowane niszczą szkliwo zębów i mogą powodować choroby dziąseł.
Substancje zawarte w napojach gazowanych podwyższają w organizmie poziom złego cholesterolu, ciśnienie i powodują zwiększenie tkanki tłuszczowej.
WPŁYW ZŁEGO ODŻYWIANIA SIĘ NA ORGANIZM
Przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego prowadzi do nadwagi – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne i otyłości- patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjolgiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzic do niekorzystnych skutków dla zdrowia
Złe odżywianie prowadzi do wielu chorób np.
Anoreksji – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą
Bulimii– zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, stosowanie środków przeczyszczających, nadmierne ćwiczenia fizyczne
Próchnicy zębów - bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie rozkładu substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Kamicy żółciowej- choroba polegająca na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie, przy czym mogą powstawać w samym pęcherzyku żółciowym lub w przewodach żółciowych wskutek wytrącania się z żółci złogów cholesterolu, bilirubiny, białka, węglanu wapnia i bilirubinianu wapnia. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia. Kamica przewodów żółciowych może powodować ich częściowe lub całkowite zatkanie, co prowadzi do żółtaczki mechanicznej; bywa też przyczyną ostrego zapalenia trzustki w wyniku zatkania przewodu trzustkowego.
Osteoporozy – stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania.
Cukrzycy - grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki trzustki